Loading

Drumul Vinului – drumul prin care începi să-ți cunoști istoria și țara

După o iarnă atât de lungă și friguroasă, mulți dintre noi visează deja la vară. Așteptăm zilele însorite și călduroase, ca să putem să ne bucurăm împreună cu familia și prietenii de călătoriile vesele prin împrejurimile Moldovei.

Dar, odată cu soarele vine arșița și setea. Și unde este mai bine de răcorit pe așa timp, decât într-un beci răcoros și plin de vin gustos care să-ți potolească setea? Dar ce ziceți de mai multe beciuri?

În fiecare vară și nu numai în Moldova se organizează excursii în beciurile Moldovei. Un exemplu de astfel de eveniment inedit este Drumul Vinului, care a avut unul dintre scopuri să viziteze câteva dintre beciurile Moldovei, cum ar fi:

  • Cricova
  • Mileștii Mici
  • Chateau Vartely
  • Etcetera
  • Purcari

Faptul că Moldova este o țară mică, nu înseamnă că nu poate face lucruri mari. Am avut fericita ocazie, dacă putem spune așa, să ne situăm în sud-estul Europei, în apropierea Mării Negre, unde viticultura își are originile.

Avem aceleași latitudini ca și unele din cele mai bune regiuni viticole din Franța. Avem multe dealuri și văi unde strugurii sunt cultivați și transformați în vin de mii de ani.

Vinul are o valoare și un loc special în cultura locală. Și suntem unicii în lume cu forma țării pe hartă aproape identică unui ciorchine de struguri. Industria vinului are un rol important în economia Moldovei. Suntem dependenți de vin și acesta reprezintă un element foarte important în sectorul agricol.

Republica Moldova a fost pe locul 7 pe lista exportatorilor de vinuri din lume în 2011, cu aproximativ 3 milioane de hectolitri de vin îmbuteliat exportat în peste 30 de țări din întreaga lume.

Cele de mai sus sunt doar câteva din mulțimea de lucruri pe care le vei auzi pe perioada excursiei Drumul Vinului. În afară de acestea, iată ce vei mai trăi pe parcursul excursiei:

  • Vei afla lucruri frumoase și interesante din istoria Moldovei
  • Ghizi profesioniști îți vor descrie istoria apariției fiecărui beci în parte
  • Vei afla ce personalități marcante au fost la ei în vizită
  • O să vezi mici muzee cu obiecte vechi care se foloseau la prepararea vinului
  • O să intri în cel mai mare beci din Europa, Cricova. Tot aici au fost și Angela Merkel, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Klaus Iohanis și multe alte personalități marcante, care au stat în acest minunat loc, moldovenesc, la un pahar de vorbă
  • O să vezi cea mai mare colecție de vinuri din lume de la Mileștii Mici 
  • Vei participa la degustație de vinuri. Ți se va descrie metoda de preparare și îmbuteliere, ce ingrediente conține și ce mirosuri se simt, cu ce feluri de bucate se servește. Și cel mai captivant și interesant moment este când îți explică cum se gustă, corect, un vin. Aici se spune cum se ține corect paharul, cum să-l miști, cum să-l miroși, si într-un final, cum corect să-l bei. 

Fiecare dintre aceste locuri are povestea și farmecul său incomparabil, iar persoanele care te ghidează te ajută să pătrunzi în ele și să le înțelegi.

Multe persoane, după aceste excursii își schimbă parerea despre țara noastră și despre vinuri, căci abia după ce afli istoria, începi să-l înțelegi și să-i apreciezi adevărata valoare.

Articole similare

13
Apr

7 lucruri pe care nu le știai despre Moldova

O fi Moldova frumoasă și pitorească, dar există încă atâtea lucruri pe care nici măcar noi, cei care trăim aici, nu le cunoaștem despre țara noastră.
Inima țării
De ce să vizitezi Moldova?
13
Apr

De ce să vizitezi Moldova?

Pentru fiecare dintre noi, călătoriile reprezintă una dintre priorități, pentru că este cel mai plăcut mod de a te elibera de stres, a savura momentele fără griji, a descoperi oameni și culturi noi, d ...